El GEN-GOB posa en valor la pagesia eivissenca a una finca en custòdia del territori

El món rural és viu a les Pitiüses i això és gràcies a persones i entitats que s’esforcen en posar-lo en valor i fer-lo rodar, tot i el context poc favorable que viuen les illes davant la globalització i la turistització. La seva pagesia ha anat acumulant durant segles un coneixement valuós, que entre d’altres s’ha traduït en l’obtenció de varietats locals adaptades a les condicions particulars de cada zona, o en la construcció d’elements que facilitaren la vida de les persones illenques, com canalitzacions d’aigua, aljubs, safrejos, molins, forns de calç, etc.

I és per aquesta raó que l’any 2011 el GEN-GOB va signar un acord de custòdia amb els propietaris de la finca de Can Toni d’en Jaume Negre, a Sant Llorenç de Balàfia, vàlid per un termini de 25 anys. Aquesta finca, situada a l’espai natural des Amunts i amb una superfície de 7 ha, està integrada per dues parcel·les: a la primera es troba una casa pagesa de finals del segle XIX i les principals àrees de conreu i, a la segona, hi domina el paisatge forestal tot i disposar d’una zona d’antics conreus a les parts baixes del puig.

Dins el marc de l’acord, l’entitat s’encarrega de gestionar directament la finca per tal de revaloritzar els seus atributs i reprendre l’activitat agrícola, davant la degradació del paisatge mantingut durant dècades: béns patrimonials com la casa, els marges de pedra en sec i la cisterna, es van anar fent malbé per la manca de manteniment i les antigues terres de conreu es van anar emboscant, fruit de l’expansió de la vegetació pròpia de la zona.

Així, d’entre les actuacions dutes a terme a la finca podem destacar la recuperació de molts d’aquests elements etnològics, la posta en marxa d’un nucli zoològic i de reproducció de tortuga mediterrània, així com de gallines eivissenques; la instalació de caseres d’abelles, la creació d’un hortet de producció ecològica o la instauració d’un banc de varietats de figueres presents a les Pitiüses, compost per dos arbres de cadascuna de les 20 varietats de figueres que s’han localitzat fins ara.

Tots aquests valuosos elements que donen forma actualment a l’espai, s’empren com a recursos del programa educatiu que s’hi desenvolupa, anomenat “Can Toni d’en Jaume Negre. Biodiversitat i cultura”. El seu objectiu principal és facilitar a la societat pitiüsa el coneixement de temes vinculats amb la terra i la vida rural tradicional, pel que s’han disenyat diferents programes educatius d’acord amb diversos tipus de visitants de la finca: alumnes d’infantil, primària i secundària, i adults.

Altre programa educatiu que funciona des de 2018 és l’Aula de Natura, que té lloc durant l’estiu i va dirigida a infants entre 6 i 12 anys. Les temàtiques que es treballen són diverses: ornitologia, energies naturals, fauna, flora, tradicions populars, etc. Al 2019 aquesta activitat compta amb el suport del Servei d’Educació Ambiental del Govern Balear.

També és destacable l’activitat formativa que hi té lloc; s’hi han dut a terme diversitat de cursos i tallers, tant organitzats pel propi GEN-GOB com per altres entitats, les que han disposen de l’espai per a la poder realitzar la part pràctica de la formació. Aquesta línia de feina ha estat una plataforma de disufió del projecte i, alhora, ha permès que s’hi poguessin realitzar determinades tasques necessàries per la finca en el marc dels cursos.

Finalment, a Can Toni d’en Jaume Negre té lloc des de 2016 un cicle cultural als mesos d’estiu que es diu “Des-connectats”, amb l’objectiu de que la gent de ciutat s’apropi al camp i a la cultura, desconnectant de les seves rutines diàries, i a la vegada facilitar que la cultura arribi també als veïns de Can Toni d’en Jaume Negre. L’any 2019 s’hi han realitzat presentacions literàries, teatre infantil, tallers de calç o de juguerois, jornades astronòmiques i ornitològiques, etc. El 2019 compta amb el suport de la Fundació Guillem Cifre de Colonya.

En resum, podem dir que després de dècades d’abandonament, la iniciativa de custòdia del GEN-GOB ha impulsat i aconseguit una millora en el paisatge de la finca; les antigues feixes de conreu tornen a tenir el seu ús original i els elements patrimonials estan sent poc a poc restaurats. I, el més important, ha convertit l’espai en un node de coneixement rural illenc, un punt de formació i educació a on persones de totes les edats aprenen i contribueixen a mantenir la finca.

Aquest èxit sitúa la inciativa a Can Toni d’en Jaume negre com a un referent de la custòdia del territori, tant a escala pitiüsa com balear. Val a dir que això ha estat possible en gran part gràcies a l’establiment d’acords de col·laboració amb diversos col·lectius vinculats al camp, com són l’Associació de Productors d’Agricultura Ecològica d’Eivissa i Formentera, la Federació Pitiüsa de Races Autòctones, l’Associació d’Apicultors d’Eivissa i Formentera, l’Associació de Permacultura de les Pitiüses, la Cooperativa Agrícola Santa Eulària, la Finca de Experimentació Agrària de Can Marines, etc.

El GEN-GOB és una entitat de custòdia i membre de la xarxa ICTIB des de 2010. Si voleu conèixer la finca i implicar-vos d’alguna manera en la seva activitat, poden escriure a educacio@gengob.org.

Comments are closed

INICIATIVA DE CUSTÒDIA DEL TERRITORI DE LES ILLES BALEARS