“Feim Barranc”, la iniciativa de custòdia del territori de l’Associació TAIB al Barranc de Biniariaix

A l’any 2018 l’Associació TAIB va arrencar amb una iniciativa de custòdia del territori al Barranc de Biniaraix, al cor de la Serra de Tramuntana, en col·laboració amb els propietaris de diverses finques . El motiu principal de la iniciativa és la recuperació i manteniment del paisatge tradicional d’aquest indret tan especial de Mallorca, amenaçat de fa dècades per l’abandonament de l’activitat agrícola tradicional.

El Barranc de Biniaraix és ben conegut per la seva gran bellesa, esculpida durant segles pels seus antics habitants. Aquests varen aconseguir treure profit de la natura en un indret molt esquerp, tant per ser molt pedregós, com per la considerable pendent que poseeix. Gràcies a l’art de fer marjades, els moradors del Barranc varen poder disposar d’extensions de terra per cultivar-hi i tenir-hi bestiar. Així, la imatge de la marjada amb olivars i ovelles pasturant en un entorn dominat per la pedra, la paret seca, el camí empedrat, l’aigua corrent pel torrent… és una de les més idíl·liques de Mallorca. No és casualitat que el GR-221 hi passi pel bell mig i que milers de persones el transitin cada l’any.

Malgrat tanta història, bellesa i admiració, el Barranc es troba des de fa temps en perill, o al manco ho està aquest carácter identitari que el fa tant especial. Des de la segona meitat del passat segle, el progressiu abandonament de l’activitat agrària familiar ha suposat un canvi en el paisatge, traduït en l’esbaldregament de molts marges, la invasió dels olivars per part dels pins i vegetació en general, o la degradació d’elements etnològics com les canalitzacions d’aigua.

Cal tenir en compte que fer feina al Barranc no és senzill, ja que a part de la rocositat o la pendent, tampoc ajuda el camí empedrat que el recorre i que és la principal via d’accés, en la que no hi podren transitar vehicles a motor. Aleshores, arribar a una finca sempre és un esforç, més si s’han de pujar o baixar queviures, materials, etc., essent una eruga, una somera o un helicòpter les úniques maneres d’aconseguir-ho. Afortunadament, tot i la dificultat, tenim la sort de que hi hagi quedat gent amb l’empemta necessària per a evitar la pèrdua d’aquest paisatge tan preciat. Són moltes les finques que s’hi esforcen, gairebé sempre gràcies a les ganes i el romanticisme de les seves propietàries.

Des de l’Associació TAIB varen sorgir les ganes de donar una passa cap a la Serra de Tramuntana com a entitat de Custòdia del territori, disposades a col·laborar amb alguns propietaris del Barranc per a la millora de l’estat de conservació del seu patrimoni tant natural com cultural, sabent que aquesta no és només responsabilitat seva, sinó de tots i totes els que ens en beneficiem d’una manera més o menys directa. A més, el repte és tal que és necessari fer un esforç conjunt entre propietaris i administracions, així com de la societat civil, usuaris, residents i turistes, per a poder superar-lo i tornar a gaudir d’un Barranc viu.

D’aquesta manera, gent del TAIB es va trobar amb diversos propietaris amb els que hi va haver un bon enteniment, fins el punt de signar acords de custòdia amb tots ells, en concret amb 4 finques: Can Pruna, Can Garbulla, s’Olivar petit d’en Garbulla i Can Capet (un poc més de 6 hectàrees entre totes). Els objectius principals que es varen marcar van ser la recuperació de marjades i olivars, la posada en valor del paisatge i la biodiversitat i feines agro-forestals associades; i el foment de la implicació social a través del voluntariat.

Al llarg de la primera etapa de la iniciativa es varen dur a terme diverses actuacions, gràcies a les ajudes del Consorci de la Serra de Tramuntana; es varen rehabilitar alguns metres de paret seca de les marjades, es van eliminar pins i vegetació arbustiva que invaïen marjades d’olivar, es varen podar oliveres que ho necessitaven i es varen recollir i cremar restes de poda. Com a suport, es dugueren a terme jornades de voluntariat en les que les persones participants van poder viure en primera persona el que implica cada una d’aquestes feines i, alhora, van posar el seu granet de sorra per donar vida al Barranc.

Finalment, les jornades de voluntariat varen tenir una altra vessant més naturalística o científica, que va consistir en donar a les persones participants formació bàsica en estudis de natura, així com un taller de dibuix. La intenció d’aquestes accions era, per una banda, conèixer i posar en valor la biodiversitat associada a les marjades d’olivar del Barranc i, per altra banda, sensibilitzar i formar persones en el tema, com a primeres passes per a poder involucrar-se més i millor en futurs projectes.

Al 2019 s’ha donat continuïtat a aquesta tasca i s’espera que just després de l’estiu es reprengui l’activitat. Si voleu saber més o teniu ganes de participar en alguna jornada de voluntariat, podeu escriure a l’Associació taib al correu associaciotaib@gmail.com. Podeu també connectar-hi a través del seu compte de Facebook o Twitter. El seu web està en procés de canvi, però encara es pot visitar a aquest enllaç.

Comments are closed

INICIATIVA DE CUSTÒDIA DEL TERRITORI DE LES ILLES BALEARS