La custòdia del territori com a eina de gestió municipal: aspectes jurídics i casos pràctics

El pròxim dimecres 29 de juliol de 10 a 11:30 h se celebrarà aquesta formació en línia. Dirigida a personal dels equips municipals relacionats amb la gestió i conservació del patrimoni natural i cultural, però sobretot a personal de serveis jurídics i administratius.

La custòdia del territori és un conjunt d’eines que permeten desenvolupar inicitives de conservació del patrimoni d’una manera participativa, ja que es base en un acord mínim entre dues parts: propietat i entitat de custòdia, que és qui sol promoure la iniciativa i la duu a terme. A nivell municipal, la custòdia del territori és aquella que es realitza des d’entitats públiques locals, les quals poden jugar diversos papers, entre ells el de propietat o el d’impulsors d’una iniciativa. En definitiva, es tracta d’una eina amb un gran potencial de cara a la gestió participada del territori a nivell municipal i, per tant, considerem que és d’interès conèixer-la i incloure-la en les polítiques locals de protecció del medi natural i cultural.

Aquesta formació es planteja davant el repte que pot suposar l‘adaptació dels mecanismes propis de la custòdia del territori, provinents de l’àmbit privat, a les eines i procediments propis de l’administració pública. Per aquesta raó, a la formació es presentarà la custòdia com a concepte ampli i després es passarà a tractar aspectes concrets relacionats amb temes jurídics i administratius; finalment, hi intervindran 3 persones d’administracions locals i supra-locals, les quals ens explicaran la seva experiència a l’hora de fer realitat acords de custòdia en els seus àmbits.

Així, el programa de la formació serà el següent:

  • Una primera part teòrica, que serà conduïda per n’Antonio Ruíz Salgado, advocat especialista en dret ambiental i amb una ampla experiència en custòdia del territori com a membre del FRECT – Foro de Redes y Entidades de Custodia, la xarxa a nivell estatal.
  • Una segona part amb casos pràctics, al llarg de la qual personal d’altres administracions explicarà la seva experiència: Gemma Roset de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Luís Reija de la Diputació de Lugo i Magda Palao de l’Ajuntament de Bunyola.

Per poder assistir heu de seguir aquest enllaç. Teniu fins el 28 de juliol a les 14h com a límit.

Comments are closed

INICIATIVA DE CUSTÒDIA DEL TERRITORI DE LES ILLES BALEARS