“Arbres d’Algendar”, mantenint vives les varietats locals a Menorca
“Arbres d’Algendar” és una iniciativa promoguda per Càritas Diocesana de Menorca, l’objectiu de la qual és integrar la recuperació i el cultiu d’arbres fruiters de varietats tradicionals de l’illa amb la inserció sociolaboral de persones en risc d’exclusió social.
Les varietats menorquines de fruiters han patit a les últimes dècades un clar retrocés a causa de l’entrada de varietats foranes, com ha succeït arreu, i aquesta iniciativa vol tornar a donar-les lloc dins l’agricultura de l’illa. A més, la tasca es desenvolupa amb treballadors/res que reben l’oportunitat d’aprendre i formar-se en aquest camp, preparant-se per entrar al món laboral convencional.
El projecte es va convertir en una realitat gràcies a l’acord de custòdia existent des de 2005 entre Càritas Menorca i el Bisbat, que n’és el propietari de l’espai, gràcies al qual l’entitat disposa de la finca situada al Barranc d’Algendar per a poder dur a terme el projecte. També es va signar un acord de custòdia amb el GOB Menorca per a l’assessorament tècnic en la temàtica més relacionada amb la conservació d’espècies i hàbitats.
L’acció clau per a la recuperació i la conservació d’aquest patrimoni etnobotànic i genètic va ser la posada en marxa l’any 2005 del viver “Arbres d’Algendar”, situat des de l’any 2015 al mateix barranc a la finca s’Aranjassa, on es cultiva planter d’arbres fruiters de varietats locals, a més d’espècies forestals produïdes amb llavors recollides a Menorca. Tota la producció és ecològica, gràcies a la col·laboració amb l’Associació de Productors d’Agricultura Ecològica de Menorca, del qual Càritas n’és soci, així com membre del Consell Balear de Producció Agrària Ecològica, el qual imposa estrictes controls de qualitat.
En el viver d’Arbres d’Algendar hi ha actualment identificades i conservades més de 90 varietats locals, que conformen un autèntic i valuós museu d’arbres, i s’hi produeixen fins a 15 varietats diferents entre pomeres, pereres, pruneres, figueres i magraners per a la seva comercialització. Aquests arbres es poden adquirir a les botigues de Mestral previ encàrrec o a altres botigues distribuïdores (Es Viver del GOB, Cooperativa Sant Bartomeu, Cooperativa del Camp, Auxam). Així també, en el viver d’Arbres d’Algendar s’hi cultiven espècies d’interès forestal, com l’om, el llorer o la vimetera.
Amb la comercialització de les varietats locals s’;aconsegueix que aquestes tinguin una presència no només en el museu d’arbres sinó també en les tanques i jardins particulars i públics d’arreu de l’illa, afavorint el coneixement de la seva existència i importància.
Des de 2019 més de 30 persones han participat en el viver amb diferents modalitats de processos d’acompanyament per a persones amb risc d’exclusió, han realitzat cursos i tallers d’agricultura i horta ecològica, adquirint nocions bàsiques pròpies del dia a dia de la feina al camp (manteniment, reg, recol·lecció, poda, trasplantament, etc.) i sempre acompanyades per un educador o educadora i monitors del projecte, amb l&’objectiu de què adquireixin noves competències que facilitin la seva incorporació al mercat laboral convencional.
En paral·lel a l’establiment i funcionament del viver, el projecte compta amb un banc genètic de varietats locals de fruiters, en 2012 i amb gran esforç es va recuperar la font i el sistema hidràulic de s’Aranjassa (que data de l’època andalusina) i es va condicionar la casa per a un ús educatiu, com a centre d’interpretació de la natura, que compta amb una exposició permanent sobre el projecte i la varietat de fruiters, diversos grups tant de particulars com de centres educatius poden demanar la visita guiada a Arbres d’Algendar, la majoria grups d’alumnes ho fan mitjançant el programa Salut Jove del Consell Insular de Menorca.
En el que portem de 2019 fins a 19 grups, en total més de 200 persones, han fer ús de la casa de s’Aranjassa ja sigui per passar-hi el dia o per anar a fer nits. Així mateix, al voltant de 10 grups han fet visites guiades al barranc i viver d’Algendar, la majoria grups d’alumnes dins del programa Salut Jove del Consell Insular.
D’altra banda, la col·laboració amb el GOB és molt estreta, en base al conveni de custòdia existent. Enguany s’han realitzat algunes accions al barranc com ara un recompte de lepidòpters, presa de mostres de sòl i un estudi per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques.
El projecte Arbres d’Algendar es troba en un punt entre la consolidació definitiva dels seus objectius bàsics a nivell de inserció social i manteniment i recuperació de les varietats locals, i el plantejament de nous reptes com són la recerca de varietats que encara esperen ésser recuperades, inventariades i reproduïdes, la optimització de la producció de les varietats per al seu ús comercial i la constant voluntat d’augmentar el nombre de participants que es beneficien del seu caràcter de projecte social i integrador.
Us desitgem molt d’èxit en la vostra tasca!